La poalele sudice ale Muntilor Persani, o mica localitate a fost intemeiata in jurul fortificației din sat – Crizbav. În apropierea acestuia se află ruinele cetății construite de Ladislau cel Sfânt, regele Ungariei, in 1080. Situat in mijlocul judetului Brasov, Crizbavul este o localitate in care s-au stabilit majoritar doar romani si maghiari. Legenda “Vaii Hameiului” aminteste si azi un fragment framantat din istoria locului si formarea asezarii.

Crizbavul beneficiaza de vecinatatea Muntilor Persani, o zona bogata in drumuri forestiere, monumente ale naturii si rezervatii ale biosferei.

Crizbav (Kriesbach, Rákospatak) se afla in regiunea de centru a judetului Brasov. Este localizata la 25 km nord-vest de municipiul Braşov, pe o depresiune mai înaltă a podişului Bârsei, la poalele sudice ale munţilor Perşani. Comuna aparţine regiunii istorice Tara Barsei şi se află la 10 km de DN 13 (Com. Feldioara) şi la 6 km de DN 1 (com. Dumbrăviţa).

Vecinătăţile comunei Crizbav sunt la nord comunele Comăna şi Măierus; la est comuna Feldioara; la sud comuna Hălchiu; la vest comunele Dumbrăviţa şi Părău.

Comuna Crizbav cuprinde satele Crizbav si Cutus.

Primele atestări ale vieţii materiale şi spirituale pe teritoriul comunei datează din perioada romană, dovadă – Cetatea Crizbav, despre care specialiştii apreciază că a fost construită de romani după ocuparea Daciei, dar atestările documentare certe provin din anul 1335.

Localitatea a fost întemeiată în sec. XIV şi s-a concentrat în jurul cetatii construite de Ladislau cel Sfant, regele Ungariei in anul 1080. Cetatea a fost reparată de aristocratul secui Mihály Nemes în anii 1200. Crizbav este renumit pentru rascoalele sasesti din anii 1324, respectiv 1332. Conform diplomei Regelui Ludovic cel Mare, cetatea a fost utilizata pe post de loc de observatie in scopuri militare. Muntii Persani sunt o zona bogata in drumuri forestiere, monumente ale naturii si rezervatii: “Coloanele Bazaltice de la Racos”, “Padurea Bogatii” si “Cotul Turzun”. In apropierea Crizbavului este Rezervatia Naturala de la Dumbravita, supranumita “Delta Transilvaniei”, o zona a lacurilor unde primavera si toamna apar mii de pasari aflate in migratie: pescarusi, egrete, cormorani, starci, fundaci, corcodei, berze negre, rate si gaste salbatice.

Numele Crizbav, tradus din maghiara (Rakospatak) inseamna “paraul cu raci”.