Complexul piscicol de la Dumbravita, supranumit “Delta Transilvaniei”, se caracterizeaza printr-o diversitate ornitologica foarte ridicata fata de restul ecosistemelor acvatice din Depresiunea Barsei. Este arie protejata speciala avifaunistica si se intinde pe o suprafata de 414 ha. In perioada 1993-2001, au fost identificate in zona rezervatiei peste 100 de specii de pasari acvatice, ce reprezinta peste 605 din ornitofauna acvatica a Romaniei. Aici s-au identificat specii de starci, pasari de tarm si pescarusii, specii de cormorani mari, egrete mari, egrete mici, berze negre, si garlite mari, specii de rate, buhaiul de balta, starcul pitic, starcul rosu.
Lacul Dumbravita a aparut prin bararea paraului Hamaradia (1984) la fel ca si altele mai mici de dupa acesta, si are o suprafata de 121 ha. Aria speciala de protectie cuprinde lacul, malurile, intregul brau de stuf si papura precum si o parte a paraului. Scopul declararii sale ca arie protejata au fost pasarile de apa si habitatea lor. Unele dintre speciile de pasari observate aici sunt incluse in directivele si convetiile internationale privind protectia naturii. Este cel mai important loc de concentrare a pasarilor de apa din judetul Brasov si nu numai. Zona mai este numita si “Delta Brasovului”. In 2006, aria protejata a primit statutul de rezervatie de nivel european, prin Programul Natura 2000.
Actualmente la Rezervatia Dumbravita se intocmeste un plan de organizare a turismului de tip “bird-watching” si a turismului practicat de orice iubitor al naturii, care va avea rolul de a orienta turistii doar catre turismul organizat de tip “occidental”, prietenos fata de natura si cu un rol educativ.